"ΝΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΝΑ ΤΟ ΛΕΩ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ ΜΟΥ"

Αυτή ήταν μια παροιμιώδης φράση του Αλέκου Τζανετάκου στην ταινία "Ο εξυπνάκιας" του 1966. Ο σεμνός "μαγκάκος", "γόης" και "καρπαζοεισπράκτορας" ηθοποιός που μας άφησε σε ηλικία 73 ετών, έχοντας δημιουργήσει μια σημαντική παρακαταθήκη ερμηνειών αλλά και σεναρίων, από τη δεκαετία του 80 και μετά, κηδεύεται σήμερα το μεσημέρι.


Όνειρό του, τουλάχιστον μέσα από τις ταινίες που έπαιξε, να ζήσει έστω και στα ψέμματα, μια καλύτερη και πιο άνετη ζωή από αυτή που του επέτρεπαν οι αντικειμενικές συνθήκες. Οι ίδιοι οι τίτλοι το μαρτυρούν : "Ένας απένταρος λεφτάς", "Ένας άφραγκος Ωνάσης", "Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο", "Καλώς ήρθε το δολάριο", "Ο κόσμος τρελλάθηκε", "Ξύπνα κορόιδο", "Κάνε με πρωθυπουργό", "Η τύχη μου τρελλάθηκε"...
Στάθηκε κλαρίνο μπροστά στον αληθινό "Κύριο Πτέραρχο" την ώρα που πίσω από την πλάτη του ο Κώστας Χατζηχρήστος έβγαζε τα λογίδριά του, έφαγε όλα τα λεφτά του πατέρα του Κώστα Βουτσά στα πόδια της Ζωζώς Σαπουντζάκη στο "Θύμα" , πλήρωσε ακριβά τα αστειάκια που έκανε στο δρόμο στο Λάμπρο Κωνσταντάρα στον "Τρελλό που τα είχε 400" (φωτογραφία) και στεκόταν πίσω από το κοντραμπάσο του παίζοντας δίπλα στον Τόλη Βοσκόπουλο, μαζί με όλο το υπόλοιπο συγκρότημα με τα ριγέ μπλουζάκια, στη δεξίωση του Χρήστου Τσαγανέα, το τραγούδι "Φσσστ-μπόινγκ", στην ταινία "Κάτι να καίη".

Μνημειώδης επίσης και η ατάκα του (αστεία, για τη σημερινή εποχή) τη στιγμή που κάνει φιγούρα με το σπορ αυτοκίνητό του σε μια κοπέλα, λέγοντας "κοίτα εδώ, αμαξάρα 86 ίππων (!)", λίγο πριν εμφανιστεί και πάλι ο Λάμπρος και τον στείλει απο κει που ήρθε...
Μας χάρισε άφθονο γέλιο με τον "τύπο" που εισήγαγε , ακόμα ακόμα κι από τα ευρηματικά ονοματεπώνυμα που είχε στις ταινίες του (Τοτός Κουτσοπέταλος, Τζίλης, Τζίνος, Λέλος, Τζον Μπίρδας), και μετά το τέλος της "χρυσής" εποχής τελληνικού κινηματογράφου, έκανε τις δικές του σημαντικές προσπάθειες στη "διάδοχη" κατάσταση της βιντεοταινίας.
Παρά τους 17 αρραβώνες του και το γενικότερο "γοηλίκι" που απέπνεε, τέλειωσε τη ζωή του μόνος και με κάποια προβλήματα υγείας τον τελευταίο καιρό, όπως δυστυχώς και πολλοί άλλοι ηθοποιοί της γενιάς του...
Καλό ταξίδι, Αλέκο. Και είναι χρόνια που πολλά από τα αστεία σου "τα σημειώσαμε για να τα λέμε στις παρέες μας"... (περισσότερα στοιχεία στι πολύ καλό site www.90lepta.com)

Σχόλια

Ο χρήστης Katerina ante portas είπε…
O "χαζούλης" μοντέρνος νεαρός, το φιλαράκι "μας" στις ελληνικές ταινίες, που ζέσταιναν την καρδιά μας και φώτιζαν τα μάτια μας..
Ο Θεός να του δώσει καλή κατάταξη..

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ, ή τρία βράδια με τη μπαταρία της κουζίνας μου...

AX ! ΛΑΔΟΚΑΜΠΕ ! ...

ΤΟ ΡΗΜΑ "ΠΑΡΑΔΙΔΩ"