Η ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΣΤΕΝΑΓΜΩΝ

Για το καθαυτό θέμα "ελληνικό ποδόσφαιριο, θέαμα, ποιότητα, φίλαθλοι" κλπ,. δεν έχω και πολλά να πω. Αξίζει να το βλέπεις μόνο από κλεψιμέικο streaming, και να μη δαπανάς γι αυτό ούτε τα 50 λεπτά για το μαξιλαράκι-φελιζόλ... Α όχι, ξέχασα, καταργήθηκαν αυτά. Μπήκαν πλαστικά καρεκλάκια για τους πολιτισμένους απαυτούς μας, όπως άλλωστε δείχνει και το βίντεο (πηγή : thessaliatv.gr)...

Θα σταθώ για ακόμα μια φορά σε θέματα σχεδιασμού...Ειλικρινά, δεν ξέρω τί εξυπηρετεί αυτή η περίφημη πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού Σταδίου, και με ποια λογική σχεδιάστηκε.
Ναι, είναι ένα όμορφο διακοσμητικό στοιχείο στο γήπεδο. Ναι, θυμίζει Memorial Coliseum, το στάδιο των Ολυμπιακών του Λος Άντζελες το 1984 (και ήδη κατεδαφισμένο πλέον από χρόνια).

Όμως, αν θεωρήσουμε ότι αυτή η στενή δίοδος διαφυγής υπάρχει εκεί για να εξυπηρετήσει το άδειασμα ενός πετάλου (έστω και λίγων θέσεων του άνω διαζώματός του), μέσω ενός "σωλήνα Venturi", τότε σίγουρα σε περίπτωση πανικού (μια απλή φωτιά σας λέω εγώ, όχι τα προχτεσινά καφριλίκια), σίγουρα θα θρηνήσουμε θύματα. Για τον απλό λόγο ότι όπως εύκολα συμπεραίνει κανείς οπτικά, είναι ανεπαρκούς πλάτους για τέτοια ποσότητα κόσμου, κι από την άλλη, δεν οδηγεί σε ασφαλές σημείο (εξωτερικό χώρο) αλλά, μέσω μονοδρόμου, σε σημείο που δεν ξερει κανείς αν είναι ασφαλές. Θέλω να πω, αν παγιδευτείς εκεί από κάποια φωτιά, καπνό κλπ., η κατάστασή σου είναι πολύ χειρότερη από το να μην είχες κουνηθεί από το πέταλο... Ή πάλι, η κατάληξη προς την οποία θα ξεκινήσεις να πας, μπορεί να σε παγιδέψει περισσότερο.

Θεωρώ ότι αυτή η πεζογέφυρα θα έπρεπε να είναι αποκομμένη από τις κερκίδες (να σταματούσε κάποια μέτρα πριν, εκατέρωθεν) και να είναι μόνο διακοσμητικό στοιχείο.

Και νομίζω ότι η πράξη έδειξε ότι σχεδιάστηκε λανθασμένα έτσι που σχεδιάστηκε... Ναι, σε όλα τα γήπεδα υπάρχει ένας διάδρομος πάνω από τις κερκίδες, υπάρχει όμως πάντα διαθέσιμο και  ολόκληρο το υπόλοιπο πλάτος, για διασκορπισμό του πλήθους, χωρίς να γίνεται στενωπός...
(πηγή φωτογραφίας επισοδίων: contra.gr)




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ, ή τρία βράδια με τη μπαταρία της κουζίνας μου...

AX ! ΛΑΔΟΚΑΜΠΕ ! ...

ΤΟ ΡΗΜΑ "ΠΑΡΑΔΙΔΩ"